Amunt
 

DO Tarragona

La Denominació d’Origen Tarragona

Denominació d'Origen Tarragona

El llegat històric i patrimonial que atresora el territori de la DO Tarragona és excepcional, i està estretament lligat a l’elaboració d’uns vins de qualitat reconeguda, ja des dels seus orígens. Descobrir l’empremta que el cultiu de la vinya ha deixat en aquesta zona és apassionant, i ens remunta a l’època en què Tarragona era una de les ciutats més importants de l’Imperi Romà.

Avui dia, la ciutat de Tarragona, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO pel seu estol de monuments romans, segueix sent un bon punt de partida per iniciar la descoberta de la cultura del vi d’una denominació d’origen que abraça des de la mar Mediterrània a la vall del riu Ebre, passant per l’interior del camp tarragoní.

Vinyes de l'Alt Camp
Vinyes de l'Alt Camp
Miravet

Vins que són llegenda

Un compromís amb la terra i la vinya que, al llarg dels segles, ha permès superar qualsevol escull, fins i tot la plaga de la fil·loxera, a final del segle XIX. En són bons exemples els vins blancs, negres, i rosats de la DO Tarragona i també els tradicionals vins de licor (moscatells, misteles, rancis i vins de missa) que van contribuir en gran mesura a prestigiar una zona vitivinícola que ho tenia tot: bon clima i bones terres per cultivar-hi vinya.

Avui, a la DO Tarragona, hi podem trobar varietats com ull de llebre, merlot, samsó, sumoll, moscatell, parellada, garnatxa i macabeu, la varietat estrella de la denominació d’origen.

Vinícola de Nulles

Empremta del modernisme agrari

Els cellers que configuren la DO Tarragona són el resultat de l’empenta d’una llarga llista de projectes familiars, en la majoria dels casos, o de la suma d’esforços que històricament i fins avui dia ha representat el model cooperatiu, com és el cas de Nulles, una de les Catedrals del Vi de Catalunya o la cooperativa modernista de Vila-rodona.

Mapa de la DO Tarragona